Redüktör Nedir?
Redüktörler, elektrik motorlarının yüksek dönüş hızını, makinelerin ihtiyaç duyduğu dönüş hızına düşürmek için tasarlanmış kapalı dişli düzenekleridir. Yani, motorun dönme hareketi, gereksinimlerin ötesinde olduğu yerlerde, giriş dönüş hızını istenen çıkış dönüş hızına indirmek amacıyla kullanılırlar.
Redüktörler, ihtiyaç duyulan sistemle entegre edilen bağımsız bileşenlerdir. Redüktörlü sistemler, güç sağlayan bir motor, bir redüktör ve hareket-güç ihtiyacı olan iş sisteminden oluşur. Genellikle elektrik motorları kullanılır, ancak gerektiğinde içten yanmalı motorlar da tercih edilir. Güç ve hareket, miller aracılığıyla iletilir. Hareket ve güç iletiminde oluşabilecek sarsıntılar ve merkez kaçıklığı problemleri, birleşim noktalarında kaplinler kullanılarak giderilir.
Redüktörler, temel olarak bir dişli-çark mekanizmasıdır ve en az iki dişliden oluşurlar: biri döndüren diğeri döndürülen. Daha küçük olan dişliye "pinyon," daha büyük olana ise "çark" denir.
Redüktörler Hangi Elemanlardan Oluşur?
Gövde: Tüm sistemi içine alarak yağlama için bir hazne görevi görür ve sistemi dış etkenlerden izole eder.
Gövde İçindeki Elemanlar:
Dişli Çarklar: Güç aktarımının yanı sıra dönüş hızını artırma veya azaltma gibi görevleri de yerine getirir. (Düz dişli, helis dişli, sonsuz vidalı, konik dişli vb.)
Rulmanlı Yataklar: Minimum sürtünme ile millerin veya aksların istenen yönde hareket etmelerine izin verir ve istenmeyen yönlere hareketlerini engeller. (Bilyalı, konik, makaralı vb.)
Sızdırmazlık Elemanları: Makine parçaları arasında yağ gibi maddelerin sızmasını önler. (Sıvı conta, keçe vb.)
Miller: Dönmek veya ilk dönme hareketini yaparak diğer elemanlara hareket ve kuvvet iletmek için kullanılır. (Kademeli, kamalı vb.)
Redüktörlerin Kullanım Amaçları:
Tork elde etmek
Giriş devrini istenilen seviyeye düşürmek
Giriş hareketinin yönünü değiştirmek
Redüktörlerin Kullanım Alanları:
Redüktörler, kuvvet ve hareketin gerektiği her yerde kullanılabilir. Örnek olarak yürür ızgaralar, pompalar, takım tezgahları, asansörler, vinçler, tekstil makineleri, sac bükme makineleri, şahmerdanlar, döner tamburlar, konveyörler vb. gibi birçok uygulama alanında kullanılırlar. Ayrıca, otomotiv sektöründen demir-çelik üretimine ve maden sahalarına kadar ağır koşulların olduğu endüstriyel alanlardan, küçük ölçekli üretim yapan fabrikalara ve otomasyon sistemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılırlar.
Tag: Konya Redüktör, Konya Motor, Konya Elektrikli Motor